• home
  • Nieuws
  • Werkgever is aansprakelijk voor illegaal kopiërende werknemer

Werkgever is aansprakelijk voor illegaal kopiërende werknemer

Zelfs een schriftelijk verbod om software of applicaties illegaal te downloaden, kan niet voorkomen dat een werkgever toch aansprakelijk is voor de illegale handelwijze van werknemer.

Vonnis Rechtbank Overijssel

Recent ( vonnis dd 25 oktober 2016) heeft de rechtbank Overijssel een bedrijf uit Zwolle veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan Siemens. De reden was dat één van haar medewerkers een illegale versie van een softwarepakket had gedownload en geïnstalleerd op zijn eigen laptop. Bovendien was vast komen te staan dat deze software ook meerdere keren, deels vanaf het netwerk van het bedrijf, was gebruikt.

Feiten

Een medewerker van een bedrijf uit de Zwolle had een nieuwe versie van een bepaald softwarepakket van Siemens illegaal op zijn laptop geïnstalleerd. Omdat deze software een beveiligingsmechanismen bevatte werd bij gebruik steeds een melding gedaan aan Siemens en kon Siemens dit illegale gebruik achterhalen. Siemens heeft vervolgens beslag laten leggen op de laptop en is daarna een schadeprocedure gestart tegen het bedrijf van de werknemer.

Verweer

Het bedrijf ontkende aansprakelijk te zijn voor deze handelwijze. De betreffende werknemer zou geheel uit eigen beweging hebben gehandeld. Bovendien had het bedrijf haar medewerkers schriftelijk verboden om software en applicaties illegaal te downloaden.

Oordeel van de rechter

De rechtbank neemt dit verweer niet over en oordeelt dat is vast komen te staan dat de gekraakte versie van de software is gebruikt ten behoeve van de werkzaamheden van het bedrijf ( dat heet “functioneel verband”). Dat de werkgever haar werknemers heeft verboden om software illegaal te downloaden, doet daaraan niets af. Ook voor verboden gedragingen kan toch een “functioneel verband” worden aangenomen. Voldoende is dat het illegaal downloaden binnen de zeggenschap viel van de werkgever.

Rechtbank Overijssel dd 25-10- 2016 :ECLI:NL:RBOVE:2016:4111

Conclusie

Wat oorspronkelijk een slimme besparing leek, werd uiteindelijk een erg dure grap.

December 2016

Mr.D.K.(Karst)Kalma

kalma@trompadvocatuur.nl

Contact met
Tromp Advocatuur

Laat ons weten waar u tegenaan loopt of vragen over heeft. Wilt u ondersteuning in het hele traject of een oplossing op maat?

Kostenloze kennismaking

Eerste half uur gratis

Vrijblijvende verkenning van uw zaak

Heldere tarieven bij vervolgtrajecten

Jarenlange ervaring, tevreden klanten

 

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Uw gegevens worden versleuteld verzonden en vertrouwelijk verwerkt.
We komen binnen 1-2 werkdagen op uw bericht terug.